Ženy vidia farby inak. Je to pravda?

 

Vidia ženy farby inak? Čo je na tom pravdy? 

               V predchádzajúcom článku sme sa dozvedeli, vďaka čomu vidíme farby okolitého sveta. Napadlo vám však niekedy, že odtiene, ktoré vnímame vlastnými očami, nemusia byť totožné s realitou obklopujúcou vašu sestru, otca či domáceho maznáčika?

 

Ženský svet je pestrejší

             Ak sa váš manžel niekedy čudoval, že sa príliš dlho rozhodujete medzi dvoma prsteňmi rovnakej farby, aj keď ste držali obrúčky so zafírovým a lápisovým kameňom, nemajte mu to za zlé. Štúdie totiž dokázali, že muži skutočne dokážu rozoznať menší počet odtieňov ako ženy.

            Mužský svet sa dokonca ťahá ku chladnejším odtieňom. Je pravdepodobné, že pomaranč príde ženám červenší, pričom chlapom sa tráva vo dvore zdá žltšia. Muži si na druhej strane pohotovejšie všimnú náhly pohyb v diaľke.

            Za rozdiely vo vnímaní farieb môžu rôzne objemy testosterónu vo vývoji. Naši dávni predkovia nás takto nechtiac naprogramovali vo fáze lovcov-zberačov, keď mali muži za úlohu loviť utekajúce zvieratá, ženy zas posudzovať zrelosť plodov podľa ich odtieňa.    

           Výsledky výskumu jasne dokazujú, prečo je záujem o módu štatisticky väčší u žien. Muži môžu potichu závidieť a hundrať, pretože im biológia nedovolila spoznať krásy sveta alebo môžu farebnejší svet zažiť vďaka farbám.

 

Farby bez mena

             Naše oči sa pravdepodobne prispôsobujú našej slovnej zásobe. Ak by neexistovali slová pre žltú, červenú, ale len pre oranžovú farbu, mohli by sme očakávať, že nám ruže, pomaranče a osy splynú do jedinej farby.

            Dodnes žijú kmene, ktoré z dôvodu obmedzenej slovnej zásoby nedokážu rozoznať toľko odtieňov ako moderný človek.

           Nemali by sme sa však cítiť nadradene, pretože rovnaký bol aj náš prípad. V starovekých textoch napísaných sanskrtom, hebrejčinou, čínštinou či gréčtinou sa totiž nápadne často vynecháva slovo „modrá“.  Áno, v prvých písomnostiach našich civilizácií autori básnia o zelenej oblohe. Tento nedostatok našej reči a následne našich očí sa pripisuje zriedkavému výskytu modrého farbiva v prírode.

            Žiaden strach, v našom obchode môžete spoznávať všetky farby.

 

Svet bez farieb

            Viete si predstaviť život bez farieb? Nemyslíme v čiernobielom svete, v ktorom sa žilo v prvej štvrtine minulého storočia.

               Farboslepí ľudia sa rodia s vadou, kvôli ktorej vôbec nie sú schopní vidieť určité farby. Môže nám prísť vtipné, keď si dieťa v škole zoberie z peračníka nesprávnu fixku, no keď si uvedomíme, že semafory sú trojfarebné, toto ochorenie okamžite naberie na vážnosti.

              Keď sme už spomínali rozdiely medzi pohlaviami, každý dvanásty muž je farboslepý, pričom niektorý z odtieňov chýba v očiach len každej dvesto päťdesiatej piatej ženy.

 

Oči zvieracej ríše

              Zvieratá sa vyvíjali rozlične od ľudí, ich oči sa prispôsobovali iným činnostiam.

             U dravcov je štandardom nočné videnie. Ich zrenice dokážu využiť aj minimum prichádzajúceho svetla. Keď sa však pozrú do svetla, oči im žiaria, čo sa dá často spozorovať ak osvetlíme v noci mačku. Psy kvôli nočnému videniu museli obetovať časť farebného spektra, vidia menej farieb ako ich majitelia.

             Opakom sú oči bylinožravcov. Jelene dokážu vidieť infračervené svetlo – svetlo vyžiarené teplými telesami – akými sú napríklad dravce. Vďaka tomu spozorujú polárneho medveďa kráčajúceho po snehovej prikrývke.

             Ostré oči mačkovitých šeliem pomáhajú vidieť pomedzi steblá trávy.

            Vodorovne natiahnuté zrenice oviec a kôz poskytujú širšie zorné pole a dokonca sa dívajú vpred aj keď jedinec skloní hlavu za potravou.

 

Farba svetla

             Nech ho kreslíme ako chceme, naše Slnko je biele. Musí to tak byť, pretože sa naše oči vyvinuli tak, aby Slnečné svetlo tvorilo celé naše viditeľné spektrum.

               Ak by sa život zrodil na planéte obiehajúcej okolo iného typu hviezdy, jej svetlo by nám znova prišlo biele.

 Záver

           Ako sme zistili, realita je skutočne v každých očiach rozdielna. Nie je však žiadnym subjektívnym názorom, že farebnejší svet je svetom krajším. Chopte sa teda našich farieb a zlepšite si deň!