Farby znamenajú všetko


Aké produkty nájdete v texte:


 

           

              Náš svet je farebný. Neexistuje predmet, ktorý by nemal svoj odtieň. Áno, dalo by sa polemizovať o priehľadných oknách alebo o zrkadlách. Aj cez ne však vidíme ďalšie farebné stromy či šaty, ktoré si skúšame.

             Naše okolie nie je sfarbené náhodne. Nevesta sa na svadbu odeje do snehobieleho, v lete nám je príjemnejšie v bledšom, modrá bývala chlapčenská, ružová dievčenská a na bielom nábytku si prach všimneme neskôr.

            Prečo však tieto tradície vznikli? Prečo nemáme v byte čierne steny? Prečo na červenú zastavíme a na zelenú pridáme?

            Farby majú vplyv na našu psychiku, na naše podvedomie. A nie len na našu. Aj včelám pomáhajú pri orientácii zelenou lúkou pestré okvetné lístky.

          Spektrum svetla vieme rozdeliť na chladné a teplé. Nie je to však také jednoduché. Pozrime sa spolu na význam troch hlavných farieb a na ich schopnosť ovplyvniť náladu človeka.

           

 

            Čulá červená

         Energia, moc, vášeň. Tieto emócie rozdúchava prvá farba dúhy. Jej prítomnosť dokáže zvýšiť tlak a zrýchliť tep. U lekára si však na bordové kreslo nesadnete. Nestačí, ako dokáže slabšie povahy rozhádzať pohľad na kvapku krvi?

          Plachta nebojácneho toreádora, sukne zvodných tanečníc, kravaty politikov, prinášajúcich lepšie časy. V týchto pozíciách si požičiavame silu farby ohňa.

          Nezabudnime ešte poplašné svetlá, hasičské autá či dopravné značenie. Červenú farbu si všimneme, pretože si ju naša myseľ najrýchlejšie spojí s nebezpečenstvom.

 

 

           Modrý mier

              Nedozerný oceán. Obloha bez jediného mráčika.

           Modrá je farba relaxu, trvácnosti, spoľahlivosti, inteligencie a čistoty. Priamy opak predošlého príkladu. Je kopec dôvodov obliecť si modrú kravatu na politickú debatu alebo do farby našej planéty odieť dopravné lietadlo. Spolu s bielou vo farbe H2O najčastejšie vidíme aj zdravotníckych pracovníkov.

           

 

           Žiarivá žltá

            Veselá, kreatívna, detsky neposedná, nemysliaca na dôsledky ani na budúcnosť. Kvitnúce kvety, prezreté obilie, horúce leto. Žltá farba, neposedná ako dievčatko v ľahkých šatoch, uháňajúce po lúke, nám nedovolí zaháľať, rovnako ako jej staršia sestra červená s rúžom na nadýchaných perách.

            I keď je Slnečné svetlo biele, každý by ho nakreslil žltou farbičkou. Je symbolické, že práve z našej hviezdy pochádza všetka energia na Zemi.

              Žltá je nepochybne prvou voľbou pre odľahčenie situácie, zlepšenie nálady a zaujatie pozornosti, ako to využívajú výstražné značenia či osviežujúci drink v chladničke.

           

            Keď už ste sa oboznámili s vplyvom farieb, skúste si všimnúť, ako sa vás snažia v televízii ovládať autori reklám. Alebo si skúste spestriť šatník oblečením podľa každej nálady. Farby na textil a na každú príležitosť nájdete v našom obchode.

            V druhej časti blogu si nezabudnite prečítať o odtieňoch, ktoré sú vedľajšie len svojim pôvodom – zmiešaním troch hlavných farieb – nie svojou mocou ovplyvniť ľudskú psychiku.